zondag 4 juni 2017

Zinloos geweld

We hebben allemaal wel eens wat. Gedoe, ruzie, pech, gedonder of wat dan ook. De ene dag is het erg en de volgende dag is het nog erger terwijl het de dag daarop verschrikkelijk is.
De oplossing is het bereiden en nuttigen van een depri-maaltijd.
En... je valt er reuze mee af.

Recept voor een depri-maaltijd.

Benodigdheden:
  • Een bosje kreupelhout
  • 50 gram pitten van de pijnboom
  • Zaadjes van de treurwilg ca 150 gram
  • Naalden van de venijnboom
  • Een trosje zuurbes
  • 250 gram grauwe erwten
  • 3 niet al te grote stekelbessen
  • Mespuntje pesto
  • Kruin van een Judasboom
  • Wat nachtschade
  • 20 gram stekelnootjes
  • 150 ml azijn


Begin de dag ervoor met de grauwe erwten in water te zetten om te wellen.
Plet de pitten van de pijnboom in een kom en meng daar het gezeefde sap van de zuurbes doorheen.
Kook nu eerst de stekelbessen in. Fijnmaken en in een pan laten koken tot er een stroperig papje ontstaat. Laat dit afkoelen.
Neem een flinke lepel nachtschade en zet dit gedurende 2 minuten op 600 Watt in de magnetron, nadat je het lampje van de magnetron hebt verwijderd. Dit komt de nachtschade ten goede.
Nu het papje van de stekelbessen en de nachtschade in de blender doen en daar de naalden van de venijnboom en de stekelnootjes en pesto er bij. Zo’n drie minuten blenderen.

Nu net zolang azijn toevoegen, onder stevig doorroeren, tot de juiste zuurgraad is bereikt.
Vergeet nu niet de grauwe erwten toe te voegen, anders zijn ze zinloos geweld.
Goed roeren tot je een homogene massa hebt en dan in een pan aan de kook brengen.
Drie minuten koken en drie minuten laten nagaren zonder vlam, met het deksel op de pan.
Strooi de zaadjes van de treurwilg als laatste over het gerecht.

Nu is de maaltijd gereed en als je dit eet, is het andere allemaal niet meer zo erg.

Ghans Dorrebrein


NB1 Het bosje kreupelhout is niet om te eten maar als versiering naast het bord (links).
NB2 Voor de variatie kun je als voorafje een portie Ghanselever serveren. Ga uit van 50 gram per persoon en doe er wat warm stokbrood bij.
NB3 Serveer hierbij de mooie stevige rode Dorrewijn. Deze heeft een vierkante afdronk en past uitstekend en prikkelend bij dit gerecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten